Tallers a Girona

L’activitat dels matins del dimecres 8 a Girona inclourà la visita i el recorregut per diferents Tallers, amb la intenció de descobrir i donar a conèixer de forma atractiva i entretinguda allò més important de la història de Girona, del seu patrimoni i de les seves tradicions.

 

1. La Girona jueva: El taller consisteix en una passejada pel Call i una visita al Museu d’Història dels Jueus en què s’explica la història de la comunitat jueva de Girona, des de principis del s. XI fins a la seva expulsió al s. XV, a partir de l’eix central de la vida jueva: el call. El recorregut comprèn aspectes de la vida jueva de cada dia (professions, festivitats...), la coexistència amb la població cristiana, les persecucions i la irrupció de la Inquisició a Girona.


2. L’art medieval a Girona: El taller consisteix en una visita comentada a les col·leccions d’art romànic i gòtic del Museu d’Art de Girona i a la catedral de Girona. Al Museu d’Art observarem les obres més significatives de la seva col·lecció d’art romànic i gòtic i aprendrem a identificar les característiques d’aquests estils artístics. A la catedral de Girona observarem in situ les característiques de l’arquitectura gòtica. Visitarem també el claustre de la catedral i el tapís de la Creació.


3. Passejant per Girona medieval: És un itinerari pels diferents burgs o barris de la Girona medieval en què es pot observar el creixement de la ciutat en aquesta època, els carrers i les cases medievals, els edificis més emblemàtics. Mitjançant un recorregut pels barris de Sant Pere i Sant Feliu, Força Vella, Areny i Mercadal, rememorarem com era la vida de la ciutadania en una ciutat plena de voltes i veurem on es feien els mercats, on vivien les persones que dirigien la ciutat, quin era el poder i el patrimoni de l’Església, etc.

 

4. Escriptura medieval: El taller s’inicia amb la presentació de l’època medieval a partir de l’observació del monestir romànic de Sant Pere de Galligants. Posteriorment el taller se centra en el tema de l’escriptura, de la qual es farà una breu història i l’explicació de les tècniques i eines usades per a l’elaboració de textos, suports i materials utilitzats pels monjos (escriptori, tinters, plomes, pergamins...). Finalment posarem en pràctica el que hem après, elaborar un llibret amb tapes i paper fent un relligat. Usant plomes i tiges de càlam per a l’escriptura amb tinta i, copiant dins del seu llibret relligat algun fragment de text de l’època.


5. Museu del Cinema: Des de les ombres xineses que fa dos mil anys que els xinesos feien amb dues mans i una espelma fins a la càmera de cinema dels germans Lumière, hi ha una pila d’invents fascinants, divertits i poètics que ara pots veure a Girona, al Museu del Cinema.  El taller consisteix en una visita guiada per la Col·lecció Tomàs Mallol, una de les col·leccions d’aparells cinematogràfics i precinematogràfics, adquirida per l’Ajuntament de Girona l’any 1994.  La visita us convidarà a conèixer els ginys que van deixar bocabadats els nostres rebesavis.  Veniu a veure com eren les primeres projeccions de cinema i deixeu-vos fascinar pels espectacles d’imatges en moviment.

 

6. s vitralls, una artesania medieval: A l’època medieval, la vida quotidiana s’organitzava al carrer en diferents oficis artesanals, entre els quals destacava el dels vidriers. Amb la construcció de grans edificacions com els monestirs, els vidriers aplicaren el seu ofici als grans finestrals, propis de l’arquitectura gòtica. En aquest taller, després de fer una visita pel monestir de Sant Pere de Galligans, elaborareu el vostre propi vitrall en un taller i podreu reviure aquest antic ofici.

 

Súnion, Escola d'ESO i Batxillerat

 

Tel: +34 93 405 12 24

E-mail: onogueras@sunion.cat

Web: www.sunion.cat